Βιογραφία

Αβυσσινός Γιώργος

Το όνομά του ήταν Γιώργος Σφακιανάκης, και έγινε γνωστός ως Αβυσσινός, παρατσούκλι που του έδωσε ο δάσκαλός του, επειδή ήταν πολύ μελαχροινός. Γεννήθηκε την 1 Μαρτίου 1931 και καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Μεγάλωσε στο Σκαλάνι όπου και πέρασε όλα τα χρόνια της ζωής του.
Ο Γιώργης Αβυσσινός ασχολήθηκε με την μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 15 ετών είχε γίνει ένας φτασμένος βιολάτορας και έπαιζε στο καφενείο του πατέρα του στο Σκαλάνι. Ο Αβυσσινός έπαιζε σε γάμους και πανηγύρια μέχρι που στρατεύτηκε. Υπηρετώντας στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού ποτέ δεν αποχωρίστηκε το βιολί διασκεδάζοντας με αυτό όλο το σύνταγμα. Μετά την απόλυσή του από το στρατό άνοιξε στο Σκαλάνι το πρώτο του μαγαζί το 1960. Εκεί έγινε γνωστός σε όλη την Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.
Υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και είναι αυτοδίδακτος. Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι: “Νυχτοξημερώματα”, “Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό” και πολλοί άλλοι. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στην κρητική μουσική από τον Δήμο Ηρακλείου την 21 Ιουλίου 1986, Δήμο Χανίων, και Ρεθύμνης.
Εχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Παντρεμένος με την Κατερίνα με την οποία εκανε τρία παιδιά, τον Κωστή, τον Γιάννη και τον Μανώλη. Ο γιος του ο Κωστής συνέχισε την μουσική παράδοση της οικογένειας του παίζοντας λαούτο και τραγουδώντας πλάι στον πατέρα του.
Πεθανε σε ηλικια 84 ετων.