Κρητική Κουζίνα

Η Κρητη ειναι πασιγνωστη για τον παναρχαιο πολιτισμο της και τις μοναδικες φυσικες ομορφιες της και γι αυτο αποτελει τον πρωτο τουριστικο προορισμο της Ελλαδας με πανω απο δυο εκατομμυρια επισκεπτες το χρονο.
Ωστοσο εξακολουθει να διατηρει ενα σημαντικο παραγωγικο πληθυσμο ο οποιος ασχολειται με τον πρωτογενη τομεα κυριως με το λαδι, το αμπελι και το κρασι, τα πρωιμα κηπευτικα, την κτηνοτροφια και την τυροκομια.
Τα σημαντικοτερα προιοντα της κρητικης γης ειναι οι ελιες και το ελαιολαδο, τα σταφυλια, τα κυτρα και γενικα τα φρουτα, το κρασι και η τσικουδια, τα γαλακτοκομικα, το απακι, τα λουκανικα, οι αρτοι και τα παξιμαδια, το θυμαρισιο μελι, το σταμναγκαθι, τα αγρια χορτα και τα λαχανικα, η σταφιδα, η σουλτανινα ,τα χαρουπια, τα βοτανα και τα αρωματικα φυτα.
Η Kρητικη διατροφη σημερα ειναι γνωστη σε ολο το κοσμο.

shutterstock_742850809

Το ελαιολαδο ειναι το πιο μεγαλο μυστικο της Κρητικης διατροφης και της μακροζωιας των Κρητικων.
Η Κρητικη γη ειναι ενας βοτανικος παραδεισος με πανω απο 1700 ειδη φυτων εκ των οποιων τα 159 ειναι ενδημικα. Η Κρητικη κουζινα χρησιμοποιει τα βοτανα και ιδιαιτερα τη ριγανη, το θυμαρι, το δενδρολιβανο, το διοσμο, το κυμινο και το μαραθο ενω οι Kρητικοι αγαπουν τη μαλοτηρα (τσαι του βουνου), τον ερωντα (δικταμο), το φασκομηλο, τη ματζουρανα και το χαμομηλι.
Η μυζηθρα, η ξυνομυζηθρα αλλα και τα αλλα μαλακα τυρια συνοδευουν τα φρεσκα φρουτα και προσφερονται σαν ορεκτικο ή σαν επιδορπιο με μελι και σ’ αυτες οφειλεται η εξαιρετικη γευση των Kρητικων καλιτσουνιων και της Σφακιανης πιτας.
Η στακα χρησιμοποιειται σε πολλα Κρητικα εδεσματα και τα νοστιμιζει μοναδικα. Εξαιρετικη ειναι με τηγανητα αυγα, πανω στις τηγανητες πατατες και σε πολλες Κρητικες κρεατοπιτες. Ειναι πολυ νοστιμη και μονη της αλλα προφανως ειναι δυναμιτης θερμιδων. Το στακοβουτυρο εχει εντονο, ιδιαιτερο αρωμα και μια μικρη κουταλια δινει ξεχωριστη νοστιμια στα φαγητα και ιδιαιτερα στο Κρητικο πιλαφι, το λεγομενο γαμοπιλαφο.
Απο ξυνισμενο γαλα και χοντραλεσμενο σταρι παρασκευαζεται ο ξυνοχοντρος (τραχανας).
Απο τις δεκαδες συνταγες του νησιου τα πιο χαρακτηριστικα πιατα της κρητικης κουζινας ειναι τα σαλατικα, ο ντακος (παξιμαδι, ντοματα, λαδι, ριγανη), οι αγκιναρες, τα κουκια, οι ασκολυμπροι, τα σταμναγκαθια.
Ο Κρητικοι λατρευουν τους χοχλιους (σαλιγγαρια) που τους μαγειρευουν ποικιλοτροπως (μπουμπουριστους, στιφαδο, με αγκιναρες, με αγρια χορτα, με κουκια κλπ.). Τα αμνοεριφια τα ψηνουν αντικριστα ή ψητα στο φουρνο ή ακομα μαγειρευτα με αγκιναρες, τσιγαριστα ή φρικασε με σταμναγκαθι, ενω η βραστη γιδα συνοδευεται με μακαρονια ή με πιλαφι.
Τα λουκανικα της Κρητης και το απακι ειναι δυο χαρακτηριστικα προιοντα του νησιου που φτιαχνονται απο αρκετους παραγωγους.
Στα ζυμαρικα και στις ζυμες η Κρητη εχει μεγαλη ποικιλια. Οι Σφακιανες πιτες και τα γλυκα μυζηθροπιτακια ειναι οι εμβληματικες Κρητικες πιτες ενω ακολουθουν τα πιταρακια με μαραθο, οι σαρικοπιτες, η Xανιωτικη πιτα, τα μπουρεκια, τα καλτσουνια, τα ξεροτηγανα, η πετιμεζοπιτα και η μπουγατσα. Οι Κρητικοι φτιαχνουν τα δικα τους ζυμαρικα οπως τα σκιουφιχτα μακαρονια, το μαγγιρι, τις χυλοπιτες.
Πηγη: Greek Gastronomy

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
(Visited 1 times, 1 visits today)