Βιογραφία

Μαρκογιάννης

Ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης γεννήθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου το 1926 και είναι από τις κορυφαίες μουσικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Κρήτης. Κατάγεται από μεγάλη μουσική οικογένεια. Ο πατέρας του έπαιζε λύρα και τα αδέρφια του λύρα και λαούτο. Τα βιώματα του στο χωριό πλούσια σε μουσικά ακούσματα.
Ο πατέρας του τον επηρεάζει καθοριστικά και η συνεργασία του με το Θανάση Σκορδαλό αποτελεί σταθμό στη ζωή του. Μια συνεργασία που κράτησε δεκαετίες. Δισκογραφικά συνεργάζονται για πρώτη φορά το 1946 με το “Μόνο εκείνος π’ αγαπά”. Το 1958 πραγματοποιούν δεκάμηνη περιοδεία στις ΗΠΑ και αργότερα με το Σπύρο Σηφογιωργάκη επισκέπτονται άλλες τρεις φορές την Αυστραλία. Με τον Σηφογιωργάκη συνεργάζονται επίσης δισκογραφικά με τεράστια επιτυχία.
Με τον Κώστα Μουντάκη συνεργάζονται δισκογραφικά στη “Μάχη της Κρήτης”, ενώ κάνει συνεργασίες με αρκετούς ακόμα λυράρηδες. Το 1963 συμμετέχει με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης σε φεστιβάλ στη Φιλανδία, όπου βραβεύθηκαν για την παρουσία τους.
Τη δεκαετία 1970-1980 εργάζεται σε διάφορα Κρητικά κέντρα της Αττικής. Ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης θεωρείται και είναι εκ των κορυφαίων καλλιτεχνών της Κρητικής μουσικής προσέφερε πολλά και άφησε πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη στην μουσική παράδοση της Κρήτης.
Έχει σημαδέψει με την απαράμιλλη τεχνική και το προσωπικό του ύφος την μουσική ενώ σαν συνοδοιπόρος του Θανάση Σκορδαλού, σημάδεψαν την εποχή τους και την παραδοσιακή τέχνη του νησιού.
Ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης, γνωστός ως Μαρκόγιαννης,εφυγε από την ζωή, σε ηλικία 91 ετών στις 29 Μαρτιου 2017.